Örats anatomi

Örat består av 3 delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Ytterörat är den delen man ser och består av öronmusslan och hörselgången. Ytterörats uppgift är att fånga upp ljudvågor och leda dem in i hörselgången till mellanörat.


Mellanörat består av trumhinnan, trumhålan, de tre hörselbenen och örontrumpeten. Hörselgången leder till trumhinnan som sätts i svängning när ljudvågen möter den. Bakom trumhinnan finns ett utrymme med luft som kallas trumhålan och har förbindelse med svalget genom örontrumpeten vars uppgift det är att utjämna trycket på trumhinnans båda sidor. I trumhålan finns även de tre hörselbenen som heter hammaren, stigbygeln och städet. Hammaren är fäst vid trumhinnan och har kontakt med städet, som har kontakt med stigbygeln som fäster vid en öppning till innerörat som kallas det ovala fönstret. På detta sätt bildas en kedja som för trumhinnans svängningar till innerörat.


I innerörat finns benlabyrinten som består av båggångarna och snäckan. I benlabyrinten finns sinnes-hår som innehåller hörselsinnesceller. Vätskan som också finns i benlabyrinten påverkas av vibrationerna från mellanörat och sätter sinnes-håren i rörelse. På så sätt bildas nervimpulser med ljudsignaler som når hjärnan via
hörselnerven. När signalerna när hörselcentrumet i hjärnan uppfattar vi ljudet.


-          1177 < http://www.1177.se/Skane/Tema/Kroppen/Nervsystemet-och-sinnesorganen/Sinnen/ > [2012-04-15]

-          Bild: Ne <www.ne.se> [2012-04-15]

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0