Labbraport

Tillverka en panflöjt

Julie Ansorge

2012-03-29

 


Inledning

Jag ska tillverka en panflöjt av morötter.

 


Syfte

Syftet med undersökningen är att jag ska ta reda på, baserat på den fakta som jag har tillgång till, vilka faktorer som påverkar ljudet.


Hypotes

Jag tror att följande faktorer påverkar ljudet i min flöjt:

-          Längden på morötterna

-          Tjockleken på morötterna

-          Storleken på hålet i morötterna


Material

Morötter, borr, tejp, sax, träkulor,


Metod

För att få ljud i moroten borrade jag ett hål i den på längden och lämnade en liten del sluten så att hålet inte gick rakt igenom. Genom att hitta rätt blåsteknik, blåsstyrka och vinkel kunde man få till en ton.

 

För att få till olika toner i min panflöjt skar jag morötterna i olika längder. Den kortaste gav ljusast ton. Ett alternativ var att borra olika djupt i moroten. Den med minst längd på hålet gav i det här fallet ljusast ton.

 ResultatSlutsats


Vad påverkade ljudet i min flöjt?

Ljudet i min flöjt påverkades av följande faktorer:

-   Blåsteknik

-   Längd på morötterna


Om man inte hade rätt blåsteknik var det nära omöjligt att få till ett bra ljud i flöjten, så det var en av faktorerna som påverkar ljudet i en flöjt.


Längden på morötterna påverkade frekvensen på tonen som uppstod. En kort morot med ett litet hål har inte så stort svängningsutrymme, vilket innebär att frekvensen blir hög. En morot med stort hål har större svängningsutrymme för molekylerna och frekvensen blir lägre. (molekylerna hinner svänga flera gånger per sekund än en morot med ett litet hål.)


Musikinstrument


En ordinär panflöjt följer ca samma princip. Ett hål på längden, ordentligt tilltäppt i botten samt olika länger för olika toner. För att få ljud i flöjten pressar flöjtisten ner en luftström med munnen i den övre delen av flöjten. Det vanligaste materialet på en panflöjt är bambu men i världen finns den i många olika former och material.


Med musikinstrument kan man på olika sätt skapa ljudvågor i olika frekvenser. Med en gitarr skapar man ljudvågor genom att knäppa på gitarrsträngen vilket sätter de närliggande molekylerna i rörelse. Ljudet förstärks ytterligare eftersom det ihåliga utrymmet under strängen skapar resonans. För att få olika frekvenser (toner) kan man spänna gitarrsträngen tills man får önskad ton. Andra faktorer som påverkar tonen är strängens tjocklek och längd. Längden kan man reglera genom att sätta sitt finger på olika ställen på gitarrhalsen samtidigt som man knäpper på respektive sträng.


Hos en vanlig blockflöjt regleras tonhöjden genom att man placerar fingrarna över hålen på blockflöjtens hals.


Fel under laborationen


När jag först tänkte igenom hur jag skulle göra, såg jag en blockflöjt framför mig. Den har ett hål rakt genom på längden. Denna teknik fungerade tyvärr inte så bra hos en panflöjt där hålet på botten skulle vara helt igen täppt så jag försökte rätta till felet på olika sätt vilket du kan se i tabellen ovanför. Som tur var hade jag inte borrat genom alla morötter så jag kunde rätta till mitt misstag genom att inte borra igenom de resterande morötterna helt utan lämna en bra bit oborrad.


Felkällor


Andra felkällor som kunde ha påverkat mitt resultat var såvida morötterna var raka eller krokiga. Var dem krokiga gick det inte så bra att borra igenom dem med den raka borren.


Ett annat fel som kunde uppstå var om man råkade borra hål i på långsidan. Då förstörde man hela moroten och felet kunde inte rättas till med tejp.

Valde man fel tjocklek på borren eller borrade för snabbt kunde det också medföra att moroten förstördes.Vidareutveckling


Mitt mål under laborationen var främst att få ett ljud i flöjten samt tillverka morötter som gav olika toner. Ett förslag på vidareutveckling skulle då kunna vara att man tillverkade 7-8 morötter med samtliga 7 toner i tonskalan, så man kunde spela små visor på den.  


Eftersom morotsflöjten lätt ruttnade skulle man kunna torka eller behandla den på något annat sätt som ökade hållbarhetstiden.


Kommentarer
Postat av: fröken Lena

Mycket bra rapport!

Några småsaker dock. Du skriver "För att få till olika toner i min panflöjt skar jag morötterna i olika längder. Den kortaste gav ljusast ton. Ett alternativ var att borra olika djupt i moroten. Den med minst längd på hålet gav i det här fallet ljusast ton.

" under "Metod". "Den kortaste gav ljusast ton" och "Den med minst längd på hålet gav i det här fallet ljusast ton.

" ska inte skrivas där utan under "Resultat" och man kan även ta upp det under "Slutsats". Annars är du både strukturerad, tar upp relevant fakta och följer den mall som ni fick. DU är en sann naturvetare :)

2012-05-22 @ 20:06:30
URL: http://eleverutangränser.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0